WDEC in Karlovac (Dubovac cemetery), Croatia

In the framework of WDEC the Dubovac cemetery in Karlovac, Croatia organised a thematic walk called "The History of the Catholic Cemetery Dubovac" under the guidnce of prof. Marinka Mužar. 

You can read more about it in their Croatian release: 


Danas je naša tvrtka u sklopu „Tjedna otkrivanja europskih groblja“ koji obilježava Udruga značajnih groblja u Europi (ASCE) na Katoličkom groblju Dubovac  organizirala tematsku šetnju pod nazivom „Povijest nastanka Katoličkog groblja Dubovac“ pod vodstvom prof. Marinke Mužar.
-Budući da je tvrtka Zelenilo, odnosno Katoličko groblje Dubovac članica spomenute Asocijacije željeli bismo prezentirati našu baštinu i kao turistički potencijal, ali i kao jedan prostor posebnog sjećanja na našu prošlost, na naše znamenite ličnosti i na našu kulturno povijesnu baštinu. Katoličko groblje Dubovac mijenja se s godinama i u ovoj šetnji vidjet ćete aktivnosti i investicije koje su ovdje dogodile, rekla je direktorica Zelenila Jasmina Cvetković.
U poučnu šetnju uputili su se učenici Gimnazije s profesoricom Natalijom Jadrić pod stručnim vodstvom profesorice Marinka Mužar.
– Interesantno je da je pozicija za groblje utemeljena već u 18. stoljeću. Na mjestu gdje je danas utilitarna kapela nalazila se ubožnica i bolnica. Odluka cara Josipa II bila je da groblja moraju biti izvan grada, radi zaštite od bolesti i tada je određena pozicija upravo na ovom dijelu 1820. godine. Do 1870. godine već je izgrađena zgrada mrtvačnice, kapelice i stan za grobara, dodala je.
Groblja su vrijedan dio kulturno povijesne baštine Karlovca.
– O povijesnom značaju mogu govoriti nadgrobni spomenici. Na groblju su prezentirani svi stilovi 19. i 20. stoljeća, što znači od simbolizma pa sve do moderne. Tu su i eksplicitni grobovi koji se nalaze na karlovačkom groblju, njihovi vlasnici su bili veletrgovci, veleposjednici, intelektualci, gradonačelnici, slikari, ali i ostali karlovački građanski puk, pojasnila je Mužar.